Как да изберем подходящ касов апарат

За да избрете най-подходящия за Вашия обект касов апарат, имайте предвид критериите, описани по-долу:

автор:
Хрант Минасян
търговски директор на Хай Тийм

Slider-1-All-new-design

1. Мобилност

Касовите апарати биват два вида – с батерия и без вградена батерия. Батерията може да бъде полезна при обекти с често прекъсване на електрозахранването, при разносна търговия, при отсъствие на контакт в близост до касовия апарат, при временни щандове – изложения, панаири и т.н.
Батерията се сменя в нашият сервиз и издържа няколко години в зависимост от начина на ползване.
За да изберете мобилен или стационарен касов апарат, изберете от секцията Продукти кой тип избирате – Мобилни касови апарати или Стационарни касови апарати.

2. Размер на апарата

Важно да изберете подходящ по размер апарат – от размера зависи и удобството при работа – размер на бутоните, брой на бутоните, тегло на касовия апарат, мястото, което заема в обекта Ви.
Физическите размери на моделите са:
Моделът Compact S – Ш/Д/В – 84x167x60 mm
Моделът Perfect S – Ш/Д/В – 107x218x50 mm
Моделът eXpert SX – Ш/Д/В – 109x225x70 mm
Моделът Compact M – Ш/Д/В – 195х180х65 mm
Моделът Perfect M – Ш/Д/В – 163x242x73 mm
Моделът Micro C 01 – Ш/Д/В – 295x230x85 mm

3. Натовареност

Колкото по-натоварен е обекта, толкова по-надежеден апарат е необходим. Моделите Perfect M и Micro C 01 /обадете се по телефона за този модел/ са най-издръжливи на натоварване. След тях моделите eXpert SX и Perfect S се отличават с изключителна здравина и надеждност, механиката при тях е по-прецизна. Под големи натоварвания може да работи и Compact M.
Препоръчваме за натоварени обекти като молове, пазари и т.н. да се закупуват устройства с 3G модем, поради затрудненията в интернет връзката, които настъпват при повече потребители на GPRS технологията. За моделите Compact M, eXpert SX и Perfect M е възможно да бъдат закупени с 3G модем или в последствие да бъдат доработени.

4. Размер на бутоните

В общият случай колкото по-голям е размера на бутоните, толкова по-удобно се работи с тях, по-лесно се откриват и е по-малка възможността да натиснете грешен бутон. От значение е и разстоянието между отделните бутони – колкото повече пространство между тях, толкова по-малък е шанса да натиснете два бутона наведнъж. Има значение и размера на надписа на бутоните.

Моделът Compact M е с голям размер бутони, които са гумени, ергономично разположени, с разстояние между тях. Надписите са огромни и се четат от разстояние. Натискатат се леко и потъват удобно.
Моделът Micro C 01 разполага с огромни бутони, достатъчно раздалечени помежду си, удобни и здрави за натискане.
Моделът Perfect S и  Perfect M имат също големи бутони, които са долепени един до друг и е най-удобният апарат за размера си. Надписите също са достатъчно големи и контрастни.
Моделът eXpert SX – бутоните са гумени и малки – меки и удобни за натискане, с достатъчното място между тях за натискане и с голям контрастен бял надпис на всеки бутон. Въпреки, че е с най-малките бутони от тук предложените модели, то удобството при работа с него е голямо. Именно затова е предпочитан модел.
Моделът Compact S е най-малкият касов апарат, който обаче има сравнително големи бутони за размера си. Бутоните са с подсветка, което може да бъде предимство при работа в слабо осветена среда. Размерът на надписите е по-малък.

5. Брой на бутоните

Предимство е при обекти с повече департаменти – и при трите големи модела има 4 бутона за департаменти и допълнителен бутон за избирането на общо 50+8 департамента.
Моделът Compact M е с 31 бутона
Моделът Perfect S и Perfect M е с 32 бутона
Моделът eXpert SX е с 29 бутона
Моделът Compact S е с 23 бутона. Избирането на допълнителни департаменти става с клавишна комбинация.

Моделът Micro C 01 е с 30 бутона

6. Тегло на апаратите:

Моделът Compact S – 300 гр.
Моделът Perfect S – 420 гр. /производителят не упоменава с или без батерия/
Моделът Compact M – 460 гр.
Моделът eXpert SX – 550 гр. /производителят не упоменава с или без батерия/
Моделът Perfect M – 680 гр. /без батерия/
Моделът Micro C 01 – 1400 гр.

7. Типове свързаност

Свързаността с други устройства се осъществява посредством определени типове връзки, заложени в касовия апарат.

Връзка с компютър -при свързване с търговски софтуер СУПТО, касовият апарат преминава в режим на фискален принтер – т.е. всички команди за печат се подават от компютъра, включително има възможност и дневните и периодични отчети да се изваждат от там.
Касовите апарати от серията Compact могат да се захранват през компютър чрез micro USB кабел, включен в комплекта. За да захраните апаратите през електрическата мрежа, може да закупите отделно Адаптер за ЕКАФП Compact S/M 5,3V/1A. Апаратите от серията Compact предлагат и Bluetooth свързаност. Опционална е свързаността чрез Wi-Fi.
eXpert SX има възможност за връзка с компютъра посредством USB порт с кабел тип A – B (като за принтер).
Моделът Perfect S и Perfect M имат възможност за връзка с компютъра посредством стандаретен USB кабел тип A M – Mini USB Type B M

Връзка с други устройства:
eXpert SX – притежава 2xRS232 порта за връзка с електронна везна и баркод скенер
Perfect S – 1 x RS232 порт за връзка с електронна везна и баркод скенер
Perfect M – 2 x RS232 порта за връзка с електронна везна и баркод скенер; 1 x порт за връзка с касово чекмедже
От серията Compact предоставя възможност за кабелна свързаност с други устройства (освен компютър) единствено този модел.
Micro C 01 – 3 x RS232 порта за връзка с електронна везна и баркод скенер; 1 x порт за връзка с касово чекмедже

8. Потребителски дисплей:

Част от моделите се предлагат с потребителски дисплей – такива са Compact M, Perfect M. За част от останалите модели като Micro C 01 и др. също е възможно да бъдат доставени с потребителски дисплей, затова се свържете с нас, за да направите запитване!

9. Връзка със софтуер

В случай, че касовият апарат ще има връзка със софтуер в търговският обект, то задължително е преди закупуването му да се консултирате с разработчика на софтуера за съвместимите модели касови апарати! Някои разработчици осигуряват свързване само с определени модели устройства.